Iemand zin in een krentenbolletje? Het zijn de woorden van een hoofdrolspeelster uit de musical van groep 7. De woorden op zich zijn niet bijzonder. Maar de context is dat wel. Ze staat namelijk niet, net als haar klasgenootjes, op het toneel in het lichtgedateerde podiumlokaal van Basisschool Het Talent. Nee, een positieve test heeft gemaakt dat zij via een online-verbinding op een fantastische wijze invulling geeft aan haar hoofdrol. Groot op het scherm, voortdurend in direct contact met de juf en alle medespelers. En dit alles met een chemie die met live aanwezig zijn kan wedijveren.
Twee jaar geleden zou niemand in de school dit voor mogelijk hebben gehouden. Ziek was ziek en van onderwijs op afstand had nog nooit iemand gehoord. De bijzaak van de online-hoofdrol is natuurlijk niet waar het echt om gaat. Daarvoor heeft de musical te weinig met het kerncurriculum van de basisschool te maken. Maar het staat zeker wel voor de enorme veerkracht die aanwezig is binnen onze schoolteams. Al jarenlang is alles anders door een pandemie. En de dramatische effecten van het al lange tijd naderende lerarentekort zijn, door een compleet ondoordacht Nationaal Programma Onderwijs, jaren naar voren gehaald.
Jaren die anders tijd hadden gegeven om met tussentijdse maatregelen de pijn te verzachten of het onheil zelfs af te wenden. Maar de realiteit is dat in één klap de toch al kleine professionele reserves uitgeput zijn. Dat er binnen twee maanden tijd geen nieuwe collega meer te bekennen is. Maar inmiddels kunnen we niet anders dan accepteren dat een mengsel van pandemie en tekort aan onderwijsgevenden de onderwijswereld voorgoed veranderd heeft.
In zo’n situatie wordt het ware vakmensschap zichtbaar. De vakmensen laten zien dat zelfs bij gebrek aan personeel en leerlingen die thuis zitten nieuwe oplossingen gecreëerd kunnen worden. Oplossingen die, ondanks de sterk toegenomen werkdruk, resulteren in zo goed mogelijk onderwijs. Dat is in deze barre onderwijstijden een volstrekt unieke prestatie, die een absolute hoofdrol verdient in de Nederlandse onderwijsmusical van dit moment. Uiteraard mag het applaus hierbij niet ontbreken. Bij deze dus, gecombineerd met een diepe, diepe buiging.
Jos Cöp